Visuele boom(veiligheids)controle

Heeft u twijfels over de structurele sterkte van uw boom of heeft uw boom gezondheidsproblemen? De lichaamstaal van een boom geeft hierover een schat aan informatie. Een boomdeskundige komt bij u langs en analyseert alle visuele symptomen die uw boom vertoont: verminderde bladbezetting, holtes, verdikkingen, zwammen enzovoort. Dit gebeurt met een methode die ontwikkeld werd in Duitsland door de Duitse professor Claus Mattheck.

 

Onze gecertificeerde European Tree Technician stelt aan de hand van de visuele boombeoordeling (ook wel Visual Tree Assessment of kortweg VTA) een diagnose op. Indien nodig stellen wij verzorgende maatregelen voor. We kunnen ook een individueel beheertraject of beheerplan voor een boom opmaken.

 

Indien er na de visuele controle twijfels zijn over de veiligheid van de boom kan gespecialiseerd mechanisch onderzoek uitsluitsel bieden. Met een trekproef kan de gevoeligheid voor ontwortelen gecontroleerd worden. Een tomograaftest kan de hoeveelheid gezond hout meten, waardoor een inschatting kan worden gemaakt over de breukgevoeligheid van de stam.

 

Rechtbanken en verzekeringsmaatschappijen erkennen de VTA-methode – uitgevoerd door een gecertificeerde boomverzorger – als wetenschappelijk beproefd. Indien u bij schade een geldig VTA-attest kunt voorleggen, bewijst u dat er sprake is van overmacht.