Eikenprocessierupsen verwijderen

De eikenprocessievlinder is een inheemse nachtvlindersoort. Het zijn de rupsen van deze vlinder die de laatste jaren steeds meer overlast veroorzaken. Tot voor enkele jaren bleef de overlast beperkt tot de provincies Antwerpen en Limburg, maar sinds kort kunnen we ze ook vinden in Gent. Er werden zelfs al rupsen in Diksmuide gevonden.

De brandharen van de eikenprocessierups zorgen voor een enorme jeuk. De brandharen zijn slechts een tiende van een mm groot en door hun weerhaken blijven ze bijzonder gemakkelijk in de huid steken. Hoewel er doorgaans geen rechtstreeks contact is tussen de rupsen en het publiek kunnen de brandharen zich wel door de wind verspreiden. Wanneer deze nesten zich bevinden op plaatsen waar veel passage is, kunnen voorbijgangers hier ernstige last van ondervinden. De brandende jeuk kan wel tot enkele weken duren.

Spectrum Boombeheer specialiseert zich in het veilig verwijderen van de nesten. We doen dit al klimmend en plukken de nesten manueel. Bij het verwijderen nemen wij de nodige maatregelen om het verspreiden van brandharen door de wind zoveel mogelijk te beperken. De restanten van de rupsen worden daarna afgevoerd naar een erkend verwerker.